Arbeidsmarked og reisestrømmer (SSB)

Dagens næringsliv

UA

Arbeidspendling basert på bo- og arbeidsstedskommuner

I 2023 hadde 16 166 personer arbeidssted i regionen. Dette omfatter både innbyggere i regionen og innpendlere fra omliggende trønderske kommuner. I tillegg inkluderer det pendlere fra nabokommuner i Møre- og Romsdal og Innlandet hvor pendlerstrømmen er minst 20 mennesker.
Klart flest arbeidsplasser ligger i Melhus (5 246), etterfulgt av Oppdal (3 425), Røros (3 183, Midtre Gauldal (2 615), Rennebu (1 060) og til slutt Holtålen (637).

Melhus er den kommunen i regionen med klart størst innpendling til kommunen, da i hovedsak fra Trondheim (1 391), Skaun (246) og Midtre Gauldal (193).

Til sammenligning er det 19 800 sysselsatte personer per 4.kvartal 2023 som bor i Trøndelag Sør. Den store differansen mellom antall personer med arbeidssted og bosted i regionen skyldes blant annet de store pendlerstrømmene til Trondheim kommune som sysselsetter 5 273 innbyggere fra Trøndelag Sør.

Innbyggere med arbsted Trøndelag Sør 2023
Sysselsatte innbyggere med bosted Trøndelag Sør 2023

Trøndelag Sør har flere ulike grupperinger av særskilte pendlerstrømmer.

De sterkeste pendlerstrømmene finner man mellom Trondheim og Melhus: 4 426 - 51,5% av sysselsatte fra Melhus - jobber i Trondheim kommune. 1 391 innbyggere fra Trondheim kommune jobber i Melhus. Gitt forventet vekst i Melhus' innbyggere i arbeidsdyktig alder er det grunn til å tro at denne arbeidsstrømmen blir enda sterkere fremover. Trondheim kommune sysselsetter også 444 innbyggere fra Midtre Gauldal kommune, 157 fra Oppdal kommune og 108 fra Røros.

I tillegg ser vi sterke reisestrømmer mellom Melhus og kommunene som grenser mot Melhus, særlig Skaun, Orkland og Midtre Gauldal. Melhus sysselsetter 246 innbyggere fra Skaun, 193 innbyggere fra Midtre Gauldal og 98 innbyggere fra Orkland. Til sammenligning pendler 386 innbyggere fra Melhus til Midtre Gauldal, 244 - til Orkland og 102 - til Skaun.

Røros kommune har betydelige pendlerstrømmer både med andre trønderske kommuner som Holtålen og Trondheim, men også nærliggende kommuner fra Innlandet, særlig Os.

Oppdal har sterke pendlerstrømmer med trønderske kommuner som Trondheim og Rennebu men også med Sunndal som ligger i Møre og Romsdal.


Trøndelag Sør og Thm Reisestrømmre SSB
Trøndelag Sør Reisestrømmer uten Thm SSB 2

Visningen under viser hvilke regioner innbyggere fra Trøndelag Sør pendler til for å jobbe.

Hovedstrømmen av utpendlere fra Trøndelag Sør går til Trondheim som sysselsetter 5 273  innbyggere hvorav 975 har arbeidssted i Trondheim. Det er også noe pendling internt mellom kommunene i Trøndelag Sør (1 469 sysselsatte) og til Orkdalsregionen (553 sysselsatte, hvorav Orkland kommune har 398 sysselsatte bosatt i Trøndelag Sør).

Visningen for arbeidsregion viser hvor mange som pendler til kommunene i Trøndelag Sør fra ulike regioner.
I tillegg til de 1 469 personer som pendler internt mellom kommunene i regionen, er det 1 713 personer fra Trondheim, 458 personer fra Orkdalsregionen og 353 arbeidstakere fra Innlandet som er sysselsatt i kommunene i Trøndelag Sør.

Neste visning - Fra bosted - viser potensielle reiser fra bostedskommuner til arbeidsstedskommuner i kart.

Linjene som illustrerer strømmene er bredere jo større reisestrømmen er. Det er mulig å zoome inn eller ut, se nærmere på antall potensielle reisende fra kommune til kommune ved å navigere musepekeren på pilen man er interessert i å utforske.

I tillegg oppsummeres informasjonen man ser i kartet i tabell til høyre.

I visningen kan man velge enkelte bostedskommuner i menyen over. I tillegg er det mulig å se på alle sysselsatte ved å velge både verdiene "0" og "1" i filteret i høyere øverste hjørnet (1= arbeidsstedskommune er lik bostedskommune, 0=arbeidsstedskommune og bostedskommuner er forskjellig). Merk at visningen kun får frem reisestrømmene som gjelder minst 20 personer.  

Denne visningen - Til arbeidssted - viser potensielle reiser til arbeidsstedskommuner i regionen og fungerer på samme måte som visningen over, men fokuserer på kommuner i regionen hvor de sysselsatte jobber.